2022-02-10 | Voorkom dataverlies

Microsoft 365 databescherming

Veel bedrijven zijn afhankelijk van Microsoft 365 voor de bedrijfscontinuïteit. Dagelijks worden diverse Microsoft 365 applicaties gebruikt om belangrijke bedrijfsdata op te slaan, te bewerken en te delen. Met een betrouwbare toegang tot alle applicaties, zorgt Microsoft ervoor dat een gebruiker altijd en overal kan werken. Wat echter ontbreekt is een goede back-up-oplossing, die data beschermt en snel herstelt bij verlies of beschadiging, zodat ook na een aanval of ongeluk het bedrijf kan blijven draaien.

Microsoft 365 biedt niet voldoende databescherming & herstelopties

De misvatting die veel bedrijven hebben is dat Microsoft volwaardige gegevensbescherming en gegevensretentie op lange termijn biedt voor Microsoft 365 gebruikers. De realiteit is echter dat e-mails, bijlagen en gedeelde bestanden die zijn opgeslagen in Microsoft 365 niet zijn beschermd tegen de meest voorkomende problemen voor dataverlies: van het per ongeluk verwijderen van bestand tot een geavanceerde malware-aanval.
Daarbij biedt Microsoft slechts minimale opties om verloren, verwijderde of beschadigde Microsoft 365 data te herstellen.

6 kwetsbaarheden in Microsoft databescherming:

 1. Per ongeluk verwijderen van bestanden
  Kwetsbaarheid Microsoft: Dit soort alledaagse verwijderingen van data worden routinematig gerepliceerd binnen het netwerk. Microsoft houdt echter een dataretentieperiode aan van slecht 30 dagen. Daarna worden bestanden (per ongeluk) hard-verwijderd. Ook in dit geval is het bestand op geen enkele manier te herstellen.
 2. Dataretentie-beleid
  Kwetsbaarheid Microsoft: Met de beperkte opties voor dataretentie (standaard 30 dagen) en -bescherming, kunnen Microsoft 365 gebruikers niet altijd voldoen aan de eisen die worden gesteld. Daarnaast is het opstellen en beheren van een bewaarbeleid een tijdrovende en foutgevoelige klus. Als data door een fout in de bewaarbeleid of welke reden dan ook hard-verwijderd wordt, kan Microsoft met geen mogelijkheid de verwijderede data herstellen.
 3. Interne beveiligingsrisico’s
  Kwetsbaarheid Microsoft: Met uitzondering van relatief recente verwijderingen van nieuwere bestanden, biedt Microsoft geen bescherming tegen kwaadwillige beschadigingen of vernietigingen van data door gebruikers. Microsoft kan niet zien of een bestand per ongeluk, kwaadwillig of opzettelijk is verwijderd.
 4. Externe beveiligingsrisico’s
  Kwetsbaarheid Microsoft: Microsoft 365 is kwetsbaar voor malware-aanvallen, omdat Microsoft zeer beperkte bescherming biedt tegen malware. Daarbij biedt Microsoft beperkte mogelijkheden om met malware gecodeerde of beschadigde bestande terug te zetten naar de pre-aanval versie.
 5. Migratie vanuit lokale Microsoft Office naar Microsoft 365 Services
  Kwetsbaarheid Microsoft: Microsoft biedt geen oplossing om problemen met gegevensverlies veroorzaakt door de migratie van Office naar Microsoft 365, aan te pakken. Daarbij komt dat er maar weinig back-up-oplossingen van derden zijn die zowel Office als Microsoft 365 ondersteunen.
 6. Juridische en compliance problemen
  Kwetsbaarheid Microsoft: Microsoft biedt bedrijven die Microsoft 365 gebruiken een minimale gegevensbescherming om te kunnen voldoen aan de eisen die de AVG stelt. Niet alleen een boete voor het niet nakomen van de gemaakte afspraken kan een bedrijf veel geld kosten, laat staan de kosten voor het niet kunnen herstellen van dataverlies.

Een oplossing om Microsoft’s kwetsbaarheden te verhelpen

De oplossing om de Microsoft 365 data te beschermen is Acronis Cyber Backup Cloud. Deze oplossing maakt een directe back-up van de meeste Microsoft datacenters naar het wereldwijde datacenter netwerk van Acronis. Acronis biedt diverse opties die het makkelijker maken om Microsoft 365 bestanden in Exchange Online, OneDrive for Business en SharePoint Online Teams te vinden en te herstellen.

Waarom Acronis Cyber Backup Cloud

 • Eén oplossing voor de bescherming van de complete Microsoft omgeving
 • Herstel specifieke e-mails met brick level restore
 • Datacenters voldoen aan internationaal geaccepteerde veiligheidsstandaarden
 • Multi-level back-up encryptie
 • Automatische bescherming van nieuwe Microsoft 365 gebruikers, groepen en team sites
 • Ondersteunt Microsoft Multi-Factor Authenticatie
 • Geavanceerde tools voor rapportages en monitoring

Conclusie

Microsoft biedt niet voldoende opties om Microsoft 365 data te beschermen tegen de meest voorkomende problemen voor dataverlies: van het met opzet of per ongeluk verwijderen of beschadigen van bestanden tot een geavanceerde malware aanval. Daarbij biedt Microsoft slechts minimale opties om verloren, verwijderde of beschadigde Microsoft 365 data te herstellen.
Met één complete back-up-oplossing kunnen de kwetsbaarheden van Microsoft worden verholpen en de Microsoft 365 data worden beschermd tegen dataverlies. Of het nu gaat om per ongeluk verwijderen van bestanden of een geavanceerde ransomware aanval: alle data kan gemakkelijk worden teruggevonden en hersteld naar de laatste (pre-aanval) versie.

Starten of meer informatie?

Wilt u meer informatie over de back-up-oplossingen die de Microsoft 365 data kunnen beschermen?
Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

+31 (0)6 196 150 57
info@c-es.nl

Bron: DSD Europe

-
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *