01-05 | Windows 10 April 2018 Update (Spring Creators Update)

Windows 10 April 2018 Update (Spring Creators Update)

Twee keer per jaar brengt Microsoft een grote onderdelenupdate voor Windows 10 uit (in maart/april en september/oktober). Vorig jaar waren dat de Creators Update en de Fall Creators Update. De opvolger zou Spring Creators Update gaan heten, bij de definitieve lancering op 30 april (3 weken later dan gepland) is de naam echter gewijzigd in de Windows 10 April 2018 Update.

Vanaf 8 mei is de update voor alle gebruikers wereldwijd die automatisch updaten ingesteld hebben beschikbaar.

De installatie verloopt via Windows Update, maar als u daar niet op wilt wachten dan is de April 2018 Update ook handmatig te installeren via onderstaande link:

https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10

Wijzigingen Windows 10 April 2018 Update

De meest interessante wijzigingen zijn;

  • Een snellere installatieprocedure
  • Tijdlijn met recente activiteiten
  • De thuisgroep is verwijderd
  • App-instellingen eenvoudig openen
  • Concentratiehulp
  • Toegang van apps tot persoonlijke mappen blokkeren
  • Welke privacygevoelige informatie verzamelt Microsoft?
  • Lettertypen
  • Direct schijfruimte vrijmaken
  • Automatisch opstartende apps uitschakelen

Direct installeren

Een grote Windows-update als deze omvat altijd een bundeling van veiligheidsupdates en enkele nieuwe programmaonderdelen. Het is voor zakelijke gebruikers, meer dan verstandig Windows-updates direct te installeren, denk hierbij b.v. aan de nieuwe regels m.b.t. de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG)*.
Bij de installatie van een onderdelenupdate wordt Windows 10 compleet opnieuw geïnstalleerd (met behoud van programma’s en persoonlijke bestanden).  Updaten kost nog steeds aardig wat tijd……….en na installatie worden eerdere wijzigingen (b.v.  het activeren van Windows Systeemherstel) helaas nog steeds ongedaan gemaakt. U zult dus wederom wat tijd moeten besteden aan het doorlopen van eerder gewijzigde instellingen.

Tijdlijn

De Tijdlijn is het belangrijkste nieuwe Windowsonderdeel dat u met de update installeert.  De Tijdlijn houdt bij met welke documenten, websites en andere bestanden u hebt gewerkt in een bepaalde periode en stelt u in staat hiernaar terug te keren.

Microsoft-account

De Tijdlijn is pas bruikbaar i.c.m. een Microsoft-account. Dan gaat de geschiedenis terug tot 30 dagen en worden ook de ‘activiteiten’ van andere apparaten (b.v. andere pc’s, smartphone) zichtbaar binnen dezelfde tijdlijn. Uw activiteiten, dus uw documenten, worden dan wel op de servers van Microsoft opgeslagen.  De Tijdlijn is uit te schakelen via het instellingenvenster (Instellingen > Privacy > Activiteitsgeschiedenis > Toestaan dat de activiteiten van deze pc worden gesynchroniseerd met de cloud).

Privacy-aanpassingen

Windows 10 deelde met de standaard instellingen ingeschakeld veel van uw computergedragingen met het advertentiesysteem van Microsoft. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) constateerde eind vorig jaar dat de manier van gegevensverzameling binnen Windows 10 in strijd is met de privacywetgeving (artikel AP). Met de nieuwe update zou standaard minder informatie met Microsoft en zijn advertentienetwerk worden gedeeld, zo meldt de Autoriteit.

Minder meldingen

De nieuwe functie Concentratiehulp moet ervoor zorgen dat Windows de gebruiker niet lastig valt met hinderlijke meldingen, b.v. tijdens het geven van een presentatie of het spelen van een game. U kunt op basis van automatische regels de meldingen onderdrukken, b.v. wanneer het beeldscherm wordt gedupliceerd of als Windows merkt dat er een game wordt gespeeld.

Thuisgroep

In de nieuwe update neemt Microsoft afscheid van de functie Thuisgroepen. Met deze functie, kunt/kon u tussen computers in hetzelfde thuisnetwerk bestanden delen en gedeelde printers gebruikers.

Alternatief voor Thuisgroepen

Maakt u momenteel gebruik van thuisgroepen, dan bent u dus genoodzaakt om na de Windows-update op zoek te gaan naar een alternatief om printers en bestanden te delen. Denk b.v. aan een online opslagservice, zoals OneDrive. Een voordeel van een dergelijke cloud-oplossing is dat de bestanden ook op andere apparaten, zoals iPads en smartphones, beschikbaar zijn.

Cloud geen must

Het delen van bestanden en printers via de cloud is niet een ‘must’. Met de deelfunctie van Windows 10 kunt u ook bestanden en apparaten delen binnen het netwerk.

Ons Advies

Wij raden u aan om altijd de laatste updates te installeren. Zeker nu de AVG wet  bijna een feit is en er dus ook gecontroleerd en beboet gaat worden. Indien het updaten naar Windows 10 April 2018 Update niet lukt of problemen geeft, neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.

 

 

*Lees ook de blogs (zie Blog AVG – AVG securityover de Algemene verordening gegevensbescherming voor meer informatie omtrent uw plichten in deze. 

Meer informatie: Microsoft

Bron: Internet,  Consumentenbond

 

 

-
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *