2021-08-27 | Windows 11

Het nieuwe besturingssysteem

In 2014 beloofde Microsoft dat Windows 10 de laatste versie ooit ging zijn en continu geüpdatet zou worden. Niets blijkt minder waar. Waarschijnlijk komen dit najaar de eerste Windows 11 computers en laptops in de winkels te liggen en mensen die Windows 10 hebben en willen upgraden zullen mogelijk tot 2022 moeten wachten.

Windows update

Wat gaat er veranderen?

Veiligheid: Windows 11 legt de lat voor beveiliging hoger door hardware te vereisen die beveiligingen mogelijk maakt. Alle door Windows 11 ondersteunde CPU’s (processors) hebben een ingebouwde TPM (veilige cryptoprocessor), ondersteunen veilig opstarten en ondersteunen VBS (VSM = virtuele veilige modus).
Compatibiliteit: Windows 11 is ontworpen om compatibel te zijn met de Android-apps die u gebruikt. De apps zijn via de Amazon App Store vindbaar en is binnen de Microsoft Store ingebouwd.
Nieuwe lay-out: Het startmenu (The Dock) zit nu in het midden van het scherm in plaats van aan de zijkant (kan verplaatst worden) waardoor navigeren makkelijker moet zijn. De taakbalk is geoptimaliseerd voor touch controls, zodat het systeem even goed presteert bij tablets. Ook kunt u verschillende thema’s kiezen waarin u het menu wilt weergeven, zoals een donkere modus.
Teams: Microsoft Teams krijgt een prominentere koppeling, zo kunt u er nog sneller en makkelijker gebruik van maken. Teams is sinds kort ook beschikbaar voor privégebruik.
Overzichtelijk werken met vensters en desktops:  U kunt tot vier verschillende vensters naast elkaar zetten. Hiermee kunt u dus overzichtelijk verschillende tabbladen en programma’s ordenen. Ook is het mogelijk om verschillende desktops aan te maken. B.v. een desktop voor uw persoonlijke zaken en een desktop voor uw werk.
Meerdere monitoren: Als u uw toestel opnieuw verbindt met een externe monitor waar u al eens op hebt gewerkt, dan zal Windows 11 automatisch terugschakelen naar de layout die u daar toen op gebruikte.
Widgets:  Deze kunt u aan uw startscherm toevoegen. Denk aan notities, het nieuws, het weer of uw aandelen.
Games: Een betere ondersteuning voor uw games. Kleur en belichting worden verbeterd én de Xbox-app (met gamedienst Game Pass) is standaard ingebouwd.
Internet Explorer: Windows 11 maakt geen gebruik meer van Internet Explorer. Microsoft zet hiermee een nieuwe stap in de uitfasering van de oude browser en de overgang naar Edge.
Timeline:  Met deze functie kunt u een geschiedenis zien van wat u recentelijk op uw apparaat hebt gedaan, maar dit zal in Windows 11 niet meer mogelijk zijn.
Updates: De updates worden tot 40 procent kleiner en Windows 11 wordt het meest veilige besturingssysteem van Microsoft tot nu.

Op welke apparaat kan ik Windows 11 gebruiken?

Minimale specificaties

Helemaal duidelijk welke computers/laptops er met Windows 11 goed functioneren weet men nog niet.

Minimale systeemvereisten voor zover nu bekend:

  • Processor: 1 gigahertz (GHz) of sneller met minstens twee cores op een compatibele 64-bit processor of SoC
  • RAM: 4GB
  • Opslag: 64GB
  • Systeemfirmware: UEFI, in staat tot Secure Boot
  • TPM: Trusted Platform Module 2.0
  • Grafische kaart: DirectX 12 of later met WDDM 2.0 driver
  • Display: 720p, 8-bit per kleurkanaal, minstens 9 inch diagonaal
  • Internetverbinding en Microsoft-account: Windows 11 Home vraagt een actieve internetverbinding en een Microsoft-account om de eerste setup van het systeem te kunnen vervolledigen, of bij het wisselen van toestel uit Windows 11 Home in S-modus.

Hoeveel kost het?
Niets, de upgrade is gratis voor de gebruikers die reeds met Windows 10 werken.

Zoals eerder vermeld, Windows 11 is nog niet beschikbaar om op uw computer, laptop of tablet geïnstalleerd te worden. Wel zijn er reeds versies op het internet beschikbaar, maar dit zijn demo’s en nog niet veilig te installeren. Wij zullen u daarover t.z.t. informeren.
Heeft u nog vragen, bel, app of mail gerust.

 

 

-
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *