11-8 | Wifi problemen?
Bekend met wifi problemen?
Een ieder die in het bezit is van een pc, tablet of smartphone heeft vast wel eens met wifi problemen te kampen gehad. Of heeft dit probleem nog steeds. Maar waardoor ontstaat het en hoe lost u het op?
Wifi – niet meer weg te denken
Het is nog niet eens zo heel erg lang geleden dat we nog kabels trokken door ons huis, de gang, de woonkamer of in welke ruimte dan ook, om te kunnen internetten. De eerste laptop [1] met wifi verscheen pas 18 jaar geleden notabene.
Maar wat is wifi nu precies?
Wifi [2] staat voor Wireless Fidelity. Een wifi-netwerk werkt feitelijk hetzelfde als een bedraad computernetwerk, maar dan draadloos (eigenlijk als een soort onzichtbare netwerkkabel dus). Het verzenden en ontvangen gebeurt d.m.v. radiogolven.
Wifi is ook bekend als:
– Draadloos netwerk
– Draadloos internet
– WLAN (= Wireless LAN): dit staat voor een draadloos netwerk (LAN betekent Local Area Network)
Tegenwoordig ondersteunen vrijwel alle apparaten wifi. Denk bv. aan uw laptop, smartphone, printer of PlayStation.
Wifi is fantastisch ………. zolang het werkt. Meestal is dat wel het geval, maar jammer genoeg, niet altijd. En dat is vaak net wanneer het juist erg slecht uitkomt.
Als de verbinding blijft haperen, hoeft dat meestal niet aan uw goede apparatuur te liggen. De oorzaak ligt dan o.a. aan de routers om u heen. Gebruiken deze nl. hetzelfde wifi-kanaal, dan veroorzaakt dat storing.
Drie soorten verbindingen:
Om gebruik te kunnen maken van het internet zijn er drie mogelijkheden tot het verkrijgen daartoe. Namelijk:
– Bedraad
– Wifi
– 3G/4G
Wat zijn de verschillen?
Bedraad lijkt mij duidelijk genoeg. En daarvan kunt u geen gebruik maken wanneer u met bv. uw smartphone op pad gaat. Dan heeft u juist een draadloze verbinding nodig. Dat is dus 3G/4G [3]. Zodra u thuis bent en/of in de omgeving van een router, dan maakt uw apparaat verbinding daarmee (u dient zich aan te melden via instellingen op uw smartphone) en maakt u gebruik van wifi.
Het thuisnetwerk zal in de meeste gevallen bestaan uit een abonnement van een internetprovider. Deze levert vrijwel altijd een router of modem, die aangesloten moet zijn op de buitenbekabeling. Denk aan een antenne- of telefoonaansluiting of een glasvezelverbinding. Dit alles is “onze” poort naar het internet.
Bedrade- en wifiverbindingen worden gebruikt door o.a. pc’s en randapparatuur, zoals printers en servers.
3G/4G verbindingen worden gebruikt door o.a. smartphones, internetdongels [4] etc.
Voor deze verbinding moet u betalen en zijn de kosten afhankelijk van de hoeveelheid data die u verbruikt. Meestal zit er een limiet op de data die u mag verbruiken per maand, controleer daarvoor uw abonnement. Omdat alle smartphones ook wifi ondersteunen, bent u er natuurlijk op gefocust, om als het even kan, een verbinding te maken met een wifi-signaal, zodat u geen 3G/4G hoeft te gebruiken en dus geen kosten hoeft te maken.
Resumerend: bedrade- en wifiverbindingen thuis/elders zijn niet afhankelijk van de hoeveelheid data die wordt verbruikt, 3G/4G daarentegen wel.
Het is dus heel belangrijk dat wifi goed werkt!
Wifi beperkingen:
Vanwege het groot aantal smartphone, laptops en andere wifi-gebruikapparaten tegenwoordig in één huishouden, is een goede wifi dekking in het gehele huis bijna noodzakelijk geworden. Werken met laptops heeft als voordeel dat u overal kunt werken. Hebt u dan internet nodig of een verbinding met de server, dan moet het netwerk ook op die plaatsen goed functioneren.
Als er bedrade mogelijkheden zijn, dan is dat altijd te prefereren boven een wifi-verbinding. Maar werkt of zit u nu op een plek waar dat niet voorhanden is dan bent u afhankelijk van wifi. En dan gaat het vaak mis. Wifi heeft namelijk zo zijn beperkingen. De afstand van de kleine antennes op de router tot uw apparatuur is vaak te groot en er zitten ook nog eens muren tussen. Ook andere bronnen kunnen het signaal verstoren. Denk aan: magnetron, stroombronnen (hoogspanningskabels bovenleidingen, energiekabels), draadloze luidsprekers of video of andere apparatuur, DECT telefoons die gebruik maken van de 2,4 GHz- of 5GHz-band.
Vaak wordt er geprobeerd om de wifi-verbinding te verbeteren door verkeerde apparatuur toe te passen, waardoor het averechts kan werken en dus verslechterd.
De oplossing:
Gelukkig zijn er allerlei mogelijkheden om iets te doen aan een slechte wifiverbinding op uw locatie. Maar hier is netwerkkennis voor nodig.
Wilt u nu echt eens een goede analyse van uw netwerk e.d. of vrijblijvend een goed advies? Of wilt u het verbeteren van (o.a.) uw wifi-netwerk eindelijk eens gerealiseerd zien?
Neem contact met ons op en wij geven u een duidelijk en begrijpelijke uitleg waarmee u echt vooruit kunt.
Externe links
[1] https://www.nlconnect.org/wifi-verleden-heden-toekomst-infographic/)
[2] https://nl.wikipedia.org/wiki/Wi-Fi
[3] https://www.internetvergelijk.nl/blog/3g-of-4g-de-belangrijkste-verschillen/
[4] https://nl.wikipedia.org/wiki/Dongle_(hardware))
Contact en reactie
Heeft u goede ervaringen met C&ES of wilt u gewoon een vraag stellen, maak gebruik van onze contactpagina of bel ons.
Ook kunt u een reactie hieronder schrijven.
Geef een reactie