25-3 | Back-up, wat is het en waarom u die zou moeten maken?
Back-up
Wat is een back-up?
Ik citeer:” Een back-up of reservekopie is een kopie van gegevens die zich op een gegevensdrager of binnen een applicatie bevinden om deze te kunnen herstellen mochten ze beschadigd raken.”
(bron: Wikipedia)
In Jip en Janneke-taal: een kopie van uw gegevens die op uw laptop of pc staan. D.m.v. een kopie (lees back-up) kunt u dus uw gegevens terugzetten op uw laptop of pc wanneer u iets kwijt bent geraakt of wanneer u een beschadigd bestand heeft die u niet meer kunt openen en/of lezen.
Waarom een back-up?
Wat als u ineens uw bestanden kwijt bent geraakt? Dat kan echt zomaar gebeuren. Denk aan een defecte harde schijf, een virus of heel eenvoudig, een menselijke fout. Dan kunt u ook al uw persoonlijke bestanden kwijt zijn. Denk bv aan uw foto’s of uw gehele muziekverzameling waar u uren en uren aan tijd hebt ingestoken. Uw documenten voor uw werk of studie. Maar ook al uw financiële gegevens die u misschien digitaal bewaard. Dat wilt u toch niet meemaken? Zeker niet daar het zo eenvoudig is om een back-up (reservekopie) te maken.
Hoe maakt u een back-up?
Een back-up dient u op de juiste manier en op het juiste medium te maken.
Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, op een DVD of CD-rom, op een externe harde schijf(¹), usb-stick of in de cloud.
Back-up maken in Windows 10
In Windows 10 kunt u eenvoudig een back-up maken met het programma ‘Back-up van bestanden maken en terugzetten’. Klik hiervoor op het vergrootglas naast het Windowslogo. Type hier ‘sdclt’ in en klik op de beste overeenkomst ‘sdclt – opdracht uitvoeren’. Bij het onderdeel ‘Back-up instellen’ stelt u de locatie van de back-up in. Dat kan een externe harde schijf zijn of een locatie op uw netwerk (NAS (*)).
Back-up maken in de cloud
De cloud kan een handige aanvulling zijn. Documenten en foto’s in de cloud staan niet alleen op uw eigen computer, maar ook op de computers van een cloud-bedrijf zoals ICloud of Dropbox. Zo zijn ze altijd bereikbaar via internet, op welke computer u ook werkt.
Back-updiensten die onbeperkte opslagruimte bieden zijn duur. Wilt u bestanden tientallen jaren bewaren, dan is dat een dure kwestie. Er zijn ook gratis alternatieven, waar u betaalt voor extra opslagcapaciteit. Alleen vertrouwen op een onlineback-up is niet verstandig, want het is maar de vraag of uw bestanden er echt veilig zijn. Mogelijk kunnen hackers bij uw bestanden of gaat het cloud-bedrijf failliet.
(bron: Consumentenbond)
Wordt uw e-mail wel geback-upt?
Wanneer er een back-up gemaakt wordt van uw bestanden, wordt er niet altijd automatisch een back-up van uw e-mail gemaakt.
U zult dus hiervan een aparte back-up moeten maken als u ze wilt bewaren. Dit gaat via uw e-mailprogramma.
Gebruikt u Gmail (Google) of Outlook (Microsoft), zgn. webmail, dan staan uw e-mails altijd opgeslagen in een cloud en zijn ze vanaf iedere pc of laptop, verbonden met internet, te openen. Deze worden geback-upt via Google of Microsoft zonder dat u iets hoeft te doen.
De systeemkopie
Een systeemkopie is een kopie van alles wat zich op uw pc of laptop bevindt. Dus ook uw instellingen, programma’s en e-mail die zich op dat moment op uw pc of laptop bevinden. Hiervoor heeft u een externe harde schijf nodig.
Een systeemkopie maakt u in Windows 10 betrekkelijk eenvoudig via het onderdeel Bestandgeschiedenis.
Wat kunt u het best gebruiken voor het maken van een back-up?
Voor een betrouwbare en goede back-up heeft u absoluut geen dure apparaten of software nodig.
De USB-stick
Documenten gemaakt in Word of Excel, kunt u eenvoudig opslaan op een usb-stick. Deze nemen weinig schijfruimte in beslag en op een usb-stick van bijv. 32GB kunt u met gemak duizenden documenten opslaan.
Nadelen zijn wel dat wanneer een usb-stick te lang niet wordt opgeladen, het de gegevens kan verliezen. Daarom moet een usb-stick met regelmaat in de pc geplugd worden. Een usb-stick is klein en kan gemakkelijker zoek raken.
De externe harde schijf
Wanneer u meer ruimte nodig heeft, omdat u grote bestanden bewaard op uw laptop of pc, denk aan films of muziek, dan is een externe harde schijf geschikt voor u. Voor het geld hoeft u het niet te laten, want vanaf ongeveer € 70,00 heeft u al een 1TB schijf. Heeft u nog meer ruimte nodig, dan heeft u 2TB voor ongeveer € 100,00.
Betrouwbaarheid
Beide back-up systemen zijn, bij het juiste gebruik, even betrouwbaar.
Een USB-stick is gemaakt van een type geheugen dat nauwelijks aan slijtage onderhevig is. Zeker niet wanneer het als back-upmedium gebruikt wordt.
Doch zoals bovenstaand reeds geschreven is, is regelmatig inpluggen een vereiste.
De externe harde schijf daarentegen bevat draaiende delen. Iets wat draaiende delen bevat is altijd onderhevig aan slijtage en zal onherroepelijk een keer kapot gaan.
Samengevat: Maak voor uzelf de afweging welk back-upsysteem u nodig heeft.
Wij denken met u mee en helpen u graag verder.
Voor meer informatie hierover of een goede voorlichting, kunt u altijd contact met ons opnemen.
(*) https://nl.wikipedia.org/wiki/Network-attached_storage
(¹)Losse (externe) harde schijven zijn er in 3 uitvoeringen: de grote 3,5 inch, de kleinere 2,5 inch en de netwerkschijf (NAS), waarbij de NAS ook kan bestaan uit meer dan één harde schijf.
Geef een reactie