9-5 | Malware – PC besmet – Wat te doen?

Malware

Zo beveiligt u uw bestanden tegen ransomware en cryptoware.

SLUIT NOOIT EEN EXTERNE HARDE SCHIJF OF USB STICK AAN OP EEN BESMETTE COMPUTER.

Vrijwel direct zijn ook die besmet. Hieronder geven wij een aantal mogelijkheden om iets te doen tegen deze virussen.

 

Al diverse malen hebben wij een link gedeeld van een televisieprogramma waarin gewaarschuwd werd voor phisingmails e.d. ook wel ransomware, cryptoware en scareware genoemd.
Het is software die het voorzien heeft op uw persoonlijke bestanden.

Hoe ransomware en cryptoware werkt en waarom het een serieuze bedreiging is.

Zolang er computers bestaan, zo lang proberen computervirussen  toegang te krijgen tot uw pc. Deze virussen waren “vroeger” nog niet een echt grote bedreiging, want er bestond nog geen internet. Verspreiding hiervan ging dus zeer langzaam.
Sinds iedereen internet heeft is de kans op een computervirus aanzienlijk vergroot.
Windows 10 is redelijk bestand tegen virussen en malware. Het besturingssysteem is nl. voorzien van een eigen antivirusprogramma, Windows Defender. Let wel op dat deze aanstaat!
Een virus binnenhalen kan bijna alleen nog maar via uw eigen acties als computergebruiker. Denk aan het klikken op een link of een bestand. Of door een bijlage te openen c.q. te downloaden of door een programma te installeren. Dus voorzichtigheid is en blijft geboden!

Maar wat is ransomware, cryptoware en scareware?

Ransomware
= gijzelsoftware, losgeldsoftware
Het versleuteld uw bestanden in de computer en er wordt u vertelt dat u er weer mee kunt  werken nadat u vaak enkele honderden euro’s hebt betaald.

Cryptoware = malware dat computerprogramma’s versleuteld
Is een soortgelijk virus als het hierboven genoemde, alleen het ontzegd de toegang tot uw persoonlijke bestanden. En eveneens wordt u vertelt dat u weer honderden euro’s moet betalen voor de toegang tot uw eigen pc.

Scareware = geeft gegevens door aan derden en eisen eveneens geld voor het verwijderen.

Betaal nimmer losgeld. Het is geen garantie dat u weer toegang krijgt tot uw pc of bestanden. Daarnaast helpt u de internetcriminelen het in stand te houden door betaling en neemt de kans op dit soort virussen alleen maar toe. Indien u toch slachtoffer bent geworden, belt u ons en samen kunnen wij het hopelijk oplossen.

Hoe u uw bestanden uitstekend kunt beveiligen? Maak op tijd een backup!

Ransomware en cryptoware zijn de grootste bedreiging voor uw persoonlijke bestanden.
Zo ook voor de bestanden op uw externe schijven, die bijvoorbeeld via USB aangesloten zijn op uw computer. Dat geldt ook voor schijfruimte in de cloud, bv Google Drive of OneDrive. Dat lukt de internetcriminelen alleen op het moment dat u ingelogd bent. Maar juist omdat u doorgaans, al dan niet per ongeluk, ingelogd wordt op schijfruimtes in de cloud tijdens het opstarten van de pc, zijn uw bestanden ook daar niet altijd even veilig. Door zelf altijd voorzichtig te zijn op internet en door nimmer zomaar iets aan te klikken in een e-mail, kunt u uzelf het beste beschermen tegen ransomware en andere malware. Bij twijfel dus nooit klikken!!!

En dan heeft u het virus toch opgelopen……
Criminelen afkopen, dat is niet aan te raden. Zorg altijd voor een goede actuele back-up én bescherming van een krachtige malwarescanner dat voorkomt dat ransomware zijn slag kan slaan, en houdt je systeem vrij van de minder zichtbare vormen van malware.
Houdt er rekening mee dat alle bestanden op de computer verdwenen en/of versleuteld zijn. Die zijn vrijwel nooit terug te krijgen. En uw back-up NOOIT op een computer aansluiten die besmet is. Eerst dient de computer virusvrij te worden gemaakt, wat vaak alleen nog kan door een volledige low level format¹).
Of erger, het vervangen van uw harde schijf. U bent uw bestanden op de pc sowieso in vrijwel alle gevallen kwijt.

De meeste malware is nog steeds slechts een stukje software dat zich onuitgenodigd toegang heeft weten te verschaffen tot uw pc. En software is altijd weer van uw pc te verwijderen.

Dit betekent dat rigoureus uw pc formatteren als uw pc gegijzeld is, u vaak weer toegang geeft tot uw pc, zodat een herinstallatie kan worden uitgevoerd. Na her installeren van Windows en de software die u op uw computer gebruikt en het terugzetten van uw persoonlijke bestanden, kunt u uw pc weer gebruiken zoals u gewend was.
Heeft u nog vragen hieromtrent of heeft u of vermoed u malware op uw pc, neem contact met ons op. Dan zoeken wij samen naar een oplossing.

Graag verwijzen wij u ook naar ons virusvrij-abonnement
http://c-es.nl/bericht/14-februari-2014-nieuw-ces-virusvrij-abonnement/

 

¹)Neem hiervoor contact met ons op.

-
Delen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *